AirD toimittaa älykkään ilmanvaihdon yli 30 hirsipäiväkotiin

Kuva: Honkarakenne Oyj

Suomeen nousevissa hirsirakenteisissa päiväkodeissa on huoneistokohtaisesti säätyvä iv-järjestelmä, joka auttaa torjumaan sisäilmaongelmia ja pitämään lapset ja henkilökunnan terveinä.

Vuonna 2020 Suomessa toimii 35 hirsirakenteista päiväkotia, joissa home- ja muita kosteusvaurioita ehkäistään älykkäällä ilmanvaihtoteknologialla. Se optimoi ja tasapainottaa automaattisesti ilmanvaihdon ympäri kiinteistön. Tavoitteena on, että päiväkodin lapset ja henkilökunta voivat nauttia terveellisemmästä hengitysilmasta koko rakennuksen elinkaaren ajan.

Helsinkiläinen AirD toimittaa älyteknologiaa sisältävän ilmanvaihtoratkaisun päiväkoteihin, joita nousee ympäri Suomen. Päiväkodit rakentaa Mediset Hoivarakentajat ja hirsirungot toimittaa Honkarakenne.

 

“Käyttäjät ja kiinteistöt voivat paremmin”

Ensimmäinen älykästä ilmanvaihtoteknologiaa sisältävä päiväkoti valmistuu elokuussa Turun lähelle Auraan. Kyseessä on yksityisen päivähoitoyritys Pilke päiväkotien perustama luontopainotteinen päiväkoti Kurki, johon tulee 84 hoitopaikkaa 0-5-vuotiaille lapsille.

Seuraavat päiväkodit nousevat Vantaalle, Janakkalaan ja Tuusulaan. Kaikki sopimukseen kuuluvat päiväkodit valmistuvat vuoteen 2020 mennessä.

AirD:n myynti- ja markkinointijohtaja Leena Salmi on iloinen yhteistyöstä. Hänen mielestään kyse on panostuksesta lasten hyvinvointiin ja parempaan sisäilmaan.

“Tällaisen yhteistyön avulla voimme varmistaa, että sekä rakennuksen käyttäjät että itse rakennus voivat hyvin”, Salmi sanoo.

 

“Haluamme olla edelläkävijöitä”

Toimitusjohtaja Juha Marttala Mediset Hoivarakentajista kertoo, että yritys päätyi AirD:n ratkaisuun, koska markkinoilla ei ollut tarjolla vastaavaa. Mediset on erikoistunut aistiystävällisten päiväkotien, hoivakotien ja asumispalveluyksiköiden rakentamiseen.

“Haluamme olla alan edelläkävijöitä. AirD:n järjestelmän avulla pystymme varmistamaan parhaan mahdollisen sisäilman päiväkodin kaikkiin huoneisiin”, Marttala sanoo.

“Nykyisissä ilmanvaihtojärjestelmissä ilmanlaatua mittaavia antureita on vain muutama tai ehkä vain yksi koko rakennuksessa, eikä se anturi ole välttämättä siellä huoneessa, missä lapset ovat.”

Marttalan mukaan ratkaiseva ero kilpailijoihin nähden on se, että ilmanlaadun seuranta ja säätö ovat reaaliaikaisia.

“Tämä järjestelmä oikeasti ohjaa ilmanvaihtoa, ei vain seuraa sitä.”

 

Raitista ilmaa entistä energiatehokkaammin

Sisäilmaongelmat ja niistä johtuvat terveysongelmat ovat koko ajan yleisempiä sekä päiväkodeissa että kouluissa. Home-epidemian kustannukset nousevat jopa miljardeihin euroihin. Homevauriot johtuvat usein siitä, että perinteisiä ilmanvaihtojärjestelmiä käytetään aivan väärin.

Usein esimerkiksi kouluissa ilmanvaihto kytketään päälle vain oppilaiden ollessa koulussa. Niin sanotulla on/off-ilmanvaihdolla voi olla kuitenkin tuhoisat vaikutukset kiinteistölle ja sisäilmalle.

AirD:n ratkaisussa ilmanvaihto on koko ajan päällä, myös silloin, kun rakennus on aivan tyhjä.

“Oikein säädetty ilmanvaihto takaa sen, että ilma vaihtuu tarpeen mukaan läpi vuorokauden, mikä taas ehkäisee kosteusvaurioita ja homeongelmia”, Leena Salmi AirD:stä muistuttaa.

Tarpeen mukaan säädetty ilmanvaihto auttaa myös säästämään ilmanvaihdon energiankulutusta ja sitä kautta rahaa kiinteistön omistajalle.

 

Lisätietoja:

Leena Salmi, myynti- ja markkinointijohtaja, AirD, puh. 040 535 0075, leena.salmi@aird.fi

Simo Mönkkönen, teknologiajohtaja, AirD, puh. 050 591 5770, simo.monkkonen@aird.fi

Juha Marttala, toimitusjohtaja, puh. 0500 337 777, Mediset Hoivarakentajat, juha.marttala@hoivarakentajat.fi