Ilmanvaihtolaite voi olla designhelmi

Liian usein ilmanvaihtolaite tarkoittaa vain pelkkää rumaa ritilää katon rajassa. Näin ei tarvitse olla, vaan arkkitehdin suunnittelema ilmanvaihtoratkaisu sulautuu kauniisti osaksi muuta sisustusta.

Arkkitehti Roope Elojärvi helsinkiläisestä Sigge Arkkitehdeistä on suunnitellut useisiin AirD:n kohteisiin ilmanvaihdon ulkonäön. Tarkoituksena on piilottaa kaikki katon sisällä olevat erilaiset tekniset ratkaisut, joita on rakennuksissa entistä enemmän. Toinen vaihtoehto on muokata näkyvät osat haluamansa näköisiksi esimerkiksi designatulla ratkaisulla.

– Katon sisällä kulkevat ilmanvaihdon lisäksi esimerkiksi sprinklerit, palovaroittimet, valaisimet, opasteet, äänentoisto ja kaikkien näiden mahdolliset huoltoluukut, Elojärvi sanoo.

Asiakas päättää tyylin

Päätelaitteen suojaosa valmistetaan yleensä metallista ja se voidaan maalata ja koristella halutun näköiseksi. Metallisen suojan sisään voi halutessaan asennuttaa myös led-valaistuksen.

Yksilöllinen, täysin asiakkaan toiveiden mukainen suunnittelu on entistä suositumpaa. Ilmanvaihdon päätelaite voidaan toteuttaa niin, että se sopii kuhunkin kohteeseen. Roope Elojärvi itse suosii yleensä minimalistista tyyliä, jos se asiakkaalle sopii.

– Esimerkiksi niin, että ilmanvaihtokanavan poistoilma-aukko on integroitu ja piilotettu katon rajassa oleviin verhokouruihin, Elojärvi sanoo.

Suojakuori piilottaa älykkään anturin

Päätelaitteen suojan takana on pieni, musta ilmanvaihtoputkeen kiinnitetty kotelo, joka näyttää päälle päin varsin arkiselta. Kotelo kuitenkin sisältää huipputeknologiaa: AirD:n älykkään päätelaitteen kannalta keskeisen osan eli anturin, joka mittaa ilmanlaatua. Antureita on ympäri kiinteistöä jopa useita kymmeniä.

Anturin lisäksi kotelossa on varsinaisen älyn sisältävä piirilevy, säätömoottorit ja muu tekniikka. Anturi on integroitu joko langattomasti tai langallisesti palvelimeen, joka pyörittää kohteen koko ilmanvaihtojärjestelmää.

Kohteen vaatimukset huomioitava

Roope Elojärvi tekee suunnittelussa tiivistä yhteistyötä rakennuttajan puolelta tulevan iv-suunnittelijan ja AirD:n päätelaitesuunnittelijan kanssa. AirD kartoittaa iv-suunnittelijan kanssa tekniset mahdollisuudet.

Teknisessä suunnittelussa lasketaan muun muassa ilmavirran nopeus ja heittokuvio ja se, että ilma jaetaan oikeaan suuntaan päätelaitteen poistoilma-aukosta niin, että ilma jakautuu tasaisesti koko tilaan.

– Arkkitehtinä tiedän, millaiseen tilaan ilmanvaihto tulee, joten pystyn yhteistyössä suunnittelemaan piilotetun tai näkyvän ratkaisun lattiaan, seinään tai kattoon, Elojärvi toteaa.

Tuomo Tarvas