Homekouluongelma kuriin älykkäällä ilmanvaihdolla

Suomen koulujen alati paisuvat sisäilmaongelmat saataisiin vältettyä suomalaisella, teknologisella innovaatiolla, joka tulisi kunnille huomattavasti halvemmaksi kuin terveysongelmien hoitaminen ja homekoulujen korjaaminen.

Homekouluongelma uhkaa jo oppilaiden ja opettajien terveyttä ja maksaa kunnille jopa miljardeja euroja. Usein ongelmat ovat päässeet liian pitkälle, kun ne havaitaan. Säännölliset kuntoarviot tai -tutkimukset on jätetty väliin, tai korjauksia on lykätty eteenpäin kuntien säästökuurien takia.

Koulujen sisäilmaongelmat johtuvat tyypillisesti siitä, että ilmanvaihto on säädetty täysin väärin. Ilmanvaihto pidetään päällä vain osan aikaa päivästä, esimerkiksi ruokatunneilla ja koulupäivän jälkeen. Kunnat perustelevat seikkaa sähkönsäästöllä, mutta päätös vain ruokkii sekä sisäilma- että terveysongelmia.

On/off-ilmanvaihto pahentaa sisäilmaongelmia

Ilmanvaihto kannattaisi pitää päällä koko päivän ajan, myös iltaisin ja viikonloppuisin, ilmanvaihdon asiantuntija suosittelee. 

– On/off-ilmanvaihto eli se, että se on välillä päällä ja välillä pois, ei ole kouluille hyväksi. Ihmisten tuoma kosteus jää luokkatiloihin ja tiivistyy pinnoille, kuten seiniin ja kattoihin, teknologiajohtaja Simo Mönkkönen älykkäisiin ilmanvaihdon päätelaitteisiin erikoistuneesta AirD:stä kertoo.

– Mikrobit taas tekevät pesänsä kosteille pinnoille ja tämä aiheuttaa sisäilmaongelmia ja hometta saattaa muodostua pinnoille, Mönkkönen lisää.

Ilmanlaatua seurattava jatkuvasti

Koulujen kannalta kustannus- ja energiatehokkain ratkaisu olisi reaaliaikainen, jatkuvaan ilmanlaadun mittaukseen perustuva ilmanvaihtojärjestelmä. Tällainen järjestelmä toimii siten, että ympäri koulukiinteistöä on älykkäitä päätelaitteita, jotka mittaavat tulevan ja poistoilman määrää ja ilmanlaatua ympäri vuorokauden.

Luokkahuoneen ilman täytyisi vaihtua kokonaan kerran kahdessa tunnissa, Suomen rakentamismääräyskokoelmassa edellytetään. Tämä jää kouluissa usein pelkäksi haaveeksi. Kun ilma on paksua hiilidioksidista, lääkkeeksi luokissa auotaan ikkunoita, mikä taas sekoittaa patterien termostaatit.

Älyteknologiaa hyödyntävän iv-järjestelmän voi toimittaa kiinteistöön sekä uudisrakennukseen että korjausrakentamisen yhteydessä.

– Älykäs järjestelmä ei tule juuri kalliimmaksi kuin perinteinen ilmanvaihtojärjestelmä, Mönkkönen toteaa.

Yhteystiedot:

Simo Mönkkönen, tuotepäällikkö, 050 5915 770 (simo.monkkonen@aird.fi)