Miten älykäs ilmanvaihtojärjestelmä toimii?

Jatkuvaan ilmanlaadun mittaamiseen perustuva iv-järjestelmä pitää ilman tasaisen raikkaana, varjelee kiinteistöjä, ehkäisee terveyshaittoja sekä säästää energiaa ja euroja.

AirD on kehittänyt ilmanvaihtojärjestelmän, joka perustuu älykkäisiin päätelaitteisiin. Eri puolille kiinteistöä asennetut anturit mittaavat tulevan ja poistoilman määrää ja ilmanlaatua ympäri vuorokauden.

Saamansa datan perusteella älyjärjestelmä säätää ilmanvaihdon määrää ja voimakkuutta. Siellä, missä on enemmän käyttäjiä, ilmanvaihto on kovemmalla kuin niissä tiloissa, joissa on vähän käyttäjiä tai jotka ovat tyhjillään.

– Näin ympäri kiinteistöä on aamusta iltaan tasaisesti riittävän raitista ilmaa, AirD:n teknologiajohtaja Simo Mönkkönen huomauttaa.

Moderni iv-järjestelmä ei perinteistä kalliimpi

AirD suunnittelee ja toimittaa älykkäitä ilmanvaihtojärjestelmiä sekä asuinrakennuksiin että julkisiin kiinteistöihin, kuten hotelleihin, päiväkoteihin ja kouluihin. Simo Mönkkösen mukaan älykkään iv-järjestelmän voi asentaa sekä uudis- että korjausrakentamiskohteisiin.

Järjestelmä suunnitellaan alusta alkaen sopivaksi kyseiseen kohteeseen – tusinaratkaisuja ei AirD:ssä tunneta.

– Kun järjestelmä on suunniteltu samalla kuin muu rakennus, sen toteuttaminen ei tule juuri kalliimmaksi kuin perinteinen ilmanvaihtojärjestelmä, Mönkkönen vakuuttaa.

Jatkuva ilmanvaihto ei lisää sähkönkulutusta

AirD:n järjestelmässä ilmanvaihto ei ole milloinkaan kokonaan pois päältä, ei edes silloin, kun kiinteistö on täysin tyhjä. Jatkuva ilmanvaihto ei lisää Simo Mönkkösen mukaan sähkönkulutusta, toisin kuin voisi käydä perinteisissä iv-järjestelmissä.

– Syynä on, että meidän järjestelmämme ei turhaan vaihda ylimääräistä ilmaa tyhjissä huoneissa, Mönkkönen toteaa.

Jatkuvatoimivuus auttaa myös tasaamaan ruuhkahuippuja. Esimerkiksi kouluissa yleistä on, että ilmanvaihto kytketään päälle vain ruuhkahuippujen aikaan. Tämän takia sisäilman taso pääsee usein laskemaan selvästi koulutuntien aikana.

– Kun sisäilman lähtötaso on parempi esimerkiksi koulun ruokatunnin alkaessa, ilmanvaihtoa ei tarvitse säätää täysille pari kertaa päivässä. Se säästää pitkällä aikavälillä energiaa ja rahaa, Mönkkönen sanoo.

Kiinteistön omistaja voi saavuttaa jopa 35-70 prosentin säästön energiankulutukseen perinteiseen iv-järjestelmään verrattuna.

 

Mitä anturit mittaavat?

Tulo- ja poistoilma-aukkojen kautta kulkevan

  • ilman määrää,
  • ilmanpainetta,
  • ilmankosteutta,
  • ilman lämpötilaa
  • sisäilman hiilidioksidimäärää ja häkäpitoisuutta.

Anturit on integroitu joko langattomasti tai langallisesti palvelimelle, joka pyörittää kohteen koko ilmanvaihtojärjestelmää.

 

Lisätietoja:

Myynti- ja markkinointijohtaja Leena Salmi

040 5350 075

Teknologiajohtaja Simo Mönkkönen, puh. 050 5915 770

simo.monkkonen@aird.fi