Miten säästää energiaa ilmanvaihdossa?

Kiinteistön omistaja voi säästää merkittävästi energiaa ja rahaa tarkoituksenmukaisella iv-järjestelmällä. Energiaa säästyy ilmanvaihdossa ja lämmityksessä mutta myös jäähdytyksessä, jos sellainen on käytössä.

Teknologiajohtaja Simo Mönkkönen AirD:stä sanoo, että säästöä syntyy etenkin siitä, että ilmanvaihto on suunniteltu kohteen tarpeen mukaan.

– Ilmaa ei turhaan liikutella tyhjissä tiloissa vaan järjestelmä optimoi ilmanvaihdon kiinteistössä, Mönkkönen huomauttaa.

Kouluissa ja päiväkodissa voidaan päästä 35-70 prosentin säästöihin ilmanvaihdon energiakustannuksissa, toimistoissa jopa 70 prosenttiin.

Lopputulos on se, että tiloihin voi ostaa pienemmän, edullisemman ilmanvaihtokoneen. Lisäksi päätelaitteita ja venttiileitä voi hankkia vähemmän.

Kunnossapitokustannukset laskevat, kiinteistön elinkaari pitenee

Jos ilmanvaihto on epätasapainossa, mikä on todellisuutta julkisissa rakennuksissa ja liikekiinteistöissä ympäri Suomen, yhdessä siivessä ilmanvaihto on aivan liian kovalla, kun taas toisaalla ilma on tunkkaista ja ummehtunutta. Tämä vähentää työtehoa ja altistaa käyttäjät terveysongelmille.

– Kun ilmanvaihto on tasapainossa, huoneita täytyy lämmittää ja jäähdyttää vähemmän, Simo Mönkkönen lisää.

Kiinteistön käyttäjät hyötyvät myös siitä, että vetoisuus vähenee ja huonelämpö on tasaisempi.

Mönkkönen lupailee myös kiinteistön elinkaaren pitenemistä muun muassa siksi, että pinnoille ei pääse muodostumaan hometta, koska ilmassa oleva kosteus ei pääse imeytymään rakenteisiin ja muodostamaan hometta.

– Kunnossapidon kustannukset alenevat pitkällä aikavälillä, Mönkkönen sanoo.

Tuomo Tarvas